una petita història de blat

Fa més o menys un any, el Guillem va tenir la idea de demanar un petit tros de terra abandonat al costat de la universitat de Biologia, al recinte dels estudiants del racó de l’om que ja hi tenien un petit hort. Doncs bé, enlloc de plantar-hi enciams i tomates el susdit va decidir plantar blat. Ja en vam tenir de feina traient la capa de ciment i roques que hi havia a la superfície abans de veure la primera terra!! Aquesta petita història, va des de que vam començar a arreglar l'”horto” fins que vam fornejar el primer pa de blat. Aquí us deixem unes imatges del procés, breument comentades.

2012-11-14 11.48.36 2012-11-14 13.10.52

14-11-2013 Sorpresa, a un pam sota terra ens vam trobar una capa de 4 dits de ciment. Comencem a picar! 

 2012-11-29 17.15.53

29-11-2012. Després de deixar-ho net de pedres i col·locar-les al caminet que és veu a la dreta, vam afegir-hi un sac de compost (prou gran) rescatat dels estudiants de química i fet amb les restes de menjar del bar (musclos inclosos). El terreny fa uns 7 m2 aproximadament. Cap a l’1 de desembre vam sembrar 1/2 kg més o menys de blat.

2013-03-16 12.36.22

16-03-2013. El blat ja ha començat a créixer i està verd i tendre.

2013-04-15 10.49.13

15-04-2013. El blat va creixent ràpidament i les espigues ja estan formades i no hem regat ni un sol cop.

2013-06-02 12.05.03

02-06-2013. Al juny la falç al puny! El blat està gairebé madur i com que tenim por de que els ocells es facin el seu pica-pica comencem la collita.

2013-06-02 12.56.31 2013-06-02 13.11.01

Teníem dues opcions, tallar arran i després haver de batre, o bé tallar només les espigues i desgranar-ho a mà. Vam triar la segona opció, sense falç però amb estisores d’escola. Després va resultar un error, per diversos motius. 1-Desgranar a mà és una matada, i es pren moltíssim temps.2- Sabeu allò que diuen que qui no vol pols que no vagi a l’era? doncs nosaltres teníem la casa plena de pols de blat i el Guillem va tenir una al·lèrgia preocupant duran varies setmanes, fins que va decidir marxar de casa(bé, tenia un congrés que ens va portar fins a Itàlia). 3- Les arestes del blat no les podíem separar de cap manera perquè pesen més que la palla en si.
El procés tradicional seria: Segar amb la falç, trillar (desgranar) a base de cops, cribar i ventar (separar el gra de la palla) amb el sedàs i l’acció del vent que separa el gra que pesa més de la palla que vola.
El nostre procés va ser: Segar amb tisores només l’espiga, desgranar a ma (al balcó de casa), separar el gra de la palla amb l’assecador de cabell i finalment cribar el blat amb una reixa perquè hi havia encara totes les arestes.
2013-06-06 15.59.5106-06-2013. Les formigues es van encarregar d’agafar els grans que nosaltres ens havíem descuidat.
blat 00217-07-2013. Ja tenim un bon grapat de blat per fer farina!! La collita va ser de 3.5 kg de gra. Com que el tros feia 7  m2 la producció va ser de 5 T/Ha, cosa que no té res a envejar a les produccions obtingudes en camps convencionals.
Per fer la farina, vam utilitzar un molinet de cafè elèctric. Com que la farina era molt grollera la vam intentar triturar al màxim, tamisant i repetint el procés fins que tot passés pel tamís.
Finalment, vam poder fer el pa! La recepta va ser 500g de farina, 125 de llevat mare, 325g d’aigua i 10g de sal (la massa que faig sempre, vaja!).
2013-04-30 21.55.03
I aquí tenim el Guillem més content que un gínjol amb el nostre pa fet amb la suor del nostre front! La veritat és que estava boníssim, tenia un aroma de mel espectacular, i si haguéssim mòlt el gra a la pedra segurament encara hagués set millor…
FI
Anuncis

One thought on “una petita història de blat

  1. Brutaaaaaaaaaaaaaaaaaaal! Quina enveja! Fins els nassos de menjar pa de plàstic pels volts de casa… l’Anaïs està que e spuja per les parets, allà al seu poble el pa té gust de pa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s